Ellen De Stoop uit Wachtebeke lanceert morgen een crowdfunding om autismevriendelijke sportclubs te stimuleren. Deze dag is trouwens niet zomaar gekozen, het is dan namelijk Wereld Autisme Dag. Haar missie is om inclusie mogelijk te maken zodat mensen met autisme in onze reguliere sportclubs kunnen meesporten en begrepen worden.

Ellen De Stoop. Foto: Silvie Bonne.

“Met mijn vzw, BB-aut, tracht ik het sporten voor mensen met autisme mogelijk te maken”, vertelt De Stoop. “Als professionele ex-basketbalspeelster voelde ik dat de kennis over autisme en andere beperkingen miniem was bij trainers, coaches en begeleiders. Op 2 april lanceer ik een crowdfundingactie waarbij ik een autismevriendelijke aanpak in sportclubs wil stimuleren. Iedereen moet immers de kans krijgen om te sporten en te spelen in het reguliere aanbod. Mijn boek met tips voor coaches zal gereleased worden eind april. En ik werkte ook een toolkit uit voor sport- en vrijetijdsverenigingen.”

“Mijn zoon Mika wilde basketballen, wat mij enorm trots maakte gelet op mijn basketbalverleden. Net voor hij in het lager onderwijs zou starten kreeg hij de diagnose van autisme. In de basketbalclub liep hij vast op de vele prikkels, de onvoorspelbaarheid, het ongeduld van de coaches en de grote groep. Hij merkte dat zijn ‘anders zijn’ niet door iedereen begrepen werd. We haalden hem uiteindelijk weg bij de club. Ondertussen is Mika 13 jaar en de zoektocht naar een geschikte sport is nog steeds een uitdaging. Door die ervaring wil ik me inzetten voor meer autismevriendelijke clubs. Met mijn project BB-Aut begeleid ik clubs naar een autismevriendelijk beleid. En nu lanceer ik een crowdfundingcampagne om mijn boek en toolkit te lanceren. De campagne loopt via het platform Ulele. Er zijn verschillende pakketten beschikbaar. Voor €15 ontvang je een pin, voor €25 koop je het boek, voor €60 krijg je vijf emotiemeters. Deze emotiemeters helpen coaches bij de begeleiding van kinderen met autisme. Sportclubs die €275 funden krijgen de volledige toolkit inclusief het boek. En wie interesse heeft in een lezing van mij, kan mij boeken voor €450.”