Toon Veldeman en Pamphiel Pareyn. Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

Dag Toon, jullie zijn met Veldeman bv en WCUP nu al enkele jaren de hoofdsponsors van triatlonploeg 3MD uit Dendermonde. Vanwaar de stap om hoofdsponsor te worden?
Toon Veldeman: “Daarvoor moeten we even teruggaan in de geschiedenis. We zijn eigenlijk altijd zeer sport-minded geweest, zowel ikzelf als mijn broers. Een vijftien jaar geleden hebben mijn broers de overstap gemaakt vanuit de atletiek naar de triatlon. En dan een zestal jaren later ben ik hen gevolgd. Het maakt dat we een enorme passie hebben voor de triatlon. Zo kom je dan in contact met mensen. Je ziet vervolgens dat er op topsportniveau getraind wordt, maar dat er ook heel weinig ondersteuning en aandacht is. Gaandeweg is het idee gegroeid om mensen links en rechts financieel bij te staan zodat zij gewoon hun passie kunnen beoefenen.”
“In Dendermonde was er een kleine triatlonclub waar wij dan mee zijn ingestapt en waar wij onze schouders hebben ondergezet. Je ziet dat dat enorm beginnen leven is in Dendermonde. Dus vanuit die optiek, vanuit 3MD, hebben we dan de sponsoring en 3MD gebundeld.”

De volgende stap was dan dat jullie 2 profatleten, Bart Aernouts en Pamphiel Pareyn, zijn gaan ondersteunen?
Toon Veldeman: “Pamphiel zit al acht jaar bij ons in de club. Binnen onze club zitten er een aantal mensen met een enorm potentieel, waarbij Pamphiel het uithangbord was. In 2018 zijn we in Hawaii in contact gekomen met Bart Aernouts, op dat moment de beste lange afstandstriatleet van België. Hij is naar ons gekomen met de vraag of wij het zagen zitten om samen met hem een project op te starten. We hebben dat gedaan. En eens dat in gang werd getrokken zagen we mannen als Pamphiel, maar ook een Emanuel Lejeune, opklimmen. Toen hadden wij zoiets van, we moeten die mannen ondersteunen. Wat we met heel veel plezier doen.”

Jullie combineren het ondernemerschap met heel wat trainingen in functie van het triatlon. Hoe slagen jullie erin om die combinatie tussen het runnen van jullie bedrijven en topsport eigenlijk tot een goed einde te brengen?
Toon Veldeman: “Zowel ikzelf, Stijn, Stefaan als Gert zijn van jongs af aan al enorm gepassioneerd door sport. Doorheen onze studies, en nadien door ons professioneel leven, hebben wij dit steeds gecombineerd met sport op hoog niveau. Dat is een manier van leven. Wij zijn dat zo gewoon, en staan daar eigenlijk niet meer bij stil. Alles vloeit in elkaar over. We gaan ook samen trainen. Zo spreken we op de fiets continu over het werk, en op het werk spreken wij continu over sport. Dus dat loopt over en door elkaar heen.”

Toon Veldeman geeft Pamphiel Pareyn een duw richting het nieuwe seizoen. Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

Dan over naar het sportieve gedeelte. Naast Bart Aernouts heeft 3MD sinds dit jaar met Pamphiel Pareyn een tweede profatleet binnen de rangen. Vertel eens Pamphiel, hoe ziet jouw programma er dit jaar uit?
Pamphiel Pareyn: “Dit jaar kan ik eigenlijk, dankzij de steun van Veldeman bv en WCUP, mijn sport op nummer één zetten. Het was al heel belangrijk in mijn leven, maar nu nog meer. Mijn doel is nu om, zoals de laatste twee jaren, me nog verder op de Ironmanafstand te richten. Zo start ik sowieso in de IM (Iron Man) halve afstand van Lanzarote in maart, en dan ook de IM in Texas op 20 april. Vorig jaar hebben we gezien dat in een zestal weken twee IM’s combineerbaar zijn. Daarom heb ik beslist om ook het EK in Hamburg mee te doen op 4 juni.”
“Vorig jaar, toen ik nog halftijds werkte als calculator bij Veldeman bv, werd elke minuut binnenstebuiten gekeerd. Maar met het gezin was dat soms moeilijk. Die gaan daar wel in mee, en met heel veel plezier. Echter is rust ook belangrijk. Ik trainde toen 25u tot 28u per week en dat was echt wel de limiet. Toen werd de rust soms aan de kant geschoven.”
“Nu zitten we rond de 25u training, maar ik zit totaal nog niet aan limiet. Ik zou nu zelfs een vierde training kunnen afwerken. Of ik vraag ook aan mijn trainer dat ik i.p.v. 2u te fietsen 3u zou mogen doen. En in het lopen ook. We doen het nog stap per stap. Iedere week groeien we nog wel enkele uren qua trainingsarbeid tot op onze limiet waar we ons comfortabel bij voelen. Dankzij mijn profstatuut win ik enorm veel qua tijd, en op mentaal vlak ben ik ook gewoon veel rustiger. En je kan nu ook meer aan de details gaan werken. Ik ben nu ook gestart met een powerbreathe om de long- en tussenribspieren te gaan trainen. En we werken samen met een voedingsspecialist. Dat zijn allemaal kleine details.”

Toon Veldeman van Veldeman bv en WCUP en profatleet Pamphiel Pareyn. Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

We hebben jou enkele jaren geleden leren kennen als een winnaar op de triatlons in de Denderstreek. Ondertussen heb jij heel wat progressie geboekt.
Pamphiel Pareyn: “De laatste zes jaren ben ik stapje per stapje naar boven gegaan. En dankzij Veldeman bv kan ik nu blijven groeien. Ik voel ook dat ik totaal nog niet op mijn top zit. Vorig jaar heb ik 4 IM’s gedaan, waarbij ik op mijn eerste IM in het Canadese Lake Placid zelfs het podium heb gehaald. En daar zag ik dat nummers één en twee 8 en 6 minuten voorsprong hadden. Maar die zijn tussen de 8 à 10 jaar prof. Terwijl ik toen nog met mijn 20u werk zat. De honger is enorm groot. De samenwerking met Veldeman en WCUP is ook ideaal. Zij verwachten dat ik er 100% voor ga, maar voor mezelf ben ik strenger. Zij leggen in zekere zin geen druk op mij, maar ik leg de druk bij mezelf gewoon hoger. Ik ben nu onlangs 32 jaar geworden. Bart Aernouts is een voorbeeld voor mij, dat moet ik niet onder stoelen of banken steken. Hij is nu 38 jaar, maar wordt ieder jaar nog sterker op conditioneel gebied. Ik weet ook wel dat als het er dit jaar nog net niet uitkomt hoe ik het wil, ondanks ik nu wel professioneel triatleet ben, weet ik dat ik de komende 7-8 jaar er alles ga aan doen om echt die top te gaan bereiken.”
Toon Veldeman: “We zagen dat ondanks dat Pamphiel halftijds werkte bij ons, al enorme stappen vooruit gezet heeft de afgelopen 2 jaar. En we hopen, nu dat hij zich volledig kan focussen op de triatlon, dat die volgende stappen nog gaan komen. Maar we zullen wel zien. Dat is zonder druk of eender wat. We zijn ervan overtuigd dat hij die kansen om professioneel bezig te zijn met zijn sport helemaal verdiend. En we zullen wel zien waar het eindigt. Hij verdient sowieso al een dikke chapeau wat hij de afgelopen 8 jaar binnen 3MD opgebouwd heeft. Elk jaar stijgt hij qua niveau.”

Je hebt vorig jaar, waarbij je je toelegde op de IM-afstand, al heel wat mooie dingen laten zien. Waar liggen de ambities dit seizoen dan?
Pamphiel Pareyn: “Ik geloof in een meerjarenplan. Ik heb nu al twee jaar Wouter De Ryck als trainer en die is fan van het Noorse regime. Zoals de boegbeelden van het triatlon, Gustav Iden en Kristian Blummenfelt. Die trainen al 10-12 jaar elke dag enorm hard. En wij gaan dat regime een beetje gaan nabootsen. Wij geloven sterk in het West-Vlaams gezegde dat er gewerkt moet worden om brood op de planken te krijgen. Er moet getraind en gewerkt worden. Niets komt vanzelf.”
“Ook al richten we ons niet specifiek op het zwemmen, toch heb ik daar ook al stappen in gezet. Vooral het fietsen is momenteel mijn zwakte. In België kan ik gemakkelijk mee, maar in internationale wedstrijden is mijn fietsen echt een werkpunt. Als ik daar echt nog mooie stappen kan zetten dan kan een ticket voor het WK (in 2023 in Nice en in 2024 terug in Hawaii) voorop gesteld worden. Het is ambitieus, want alleen de top 50 mag daar naar toe. Ik sta nu 72e op de wereldranglijst. Het is mijn ambitie om echt naar die top 40-50 te gaan dit jaar. Alles wijst de goede richting uit, maar je weet nooit wat er allemaal nog gaat komen of wat er nog gaat gebeuren. Ik geloof er zeker in. De aanhouder wint. Is het dit jaar niet dan is het zeker volgend jaar.”

Toon Veldeman en Pamphiel Pareyn. Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

Gaan we jou dit jaar in België aan het werk zien?
Pamphiel Pareyn: “Eind juni verwachten we ons tweede kindje. Het zal op die moment weer even zoeken zijn naar een evenwicht binnen ons gezin. Op 4 juni doe ik mee in Hamburg. Daarna is het eigenlijk de bedoeling om door te blijven trainen. We gaan niet meteen een IM meedoen, maar wel Belgische wedstrijden. Sowieso start ik eind augustus op het EK Halve triatlon in Menen. Ik ga ook wel hier en daar in België wedstrijden meedoen om te winnen. Ik sluit ook niet uit dat ik ook wat kwarttriatlons mee zal doen. Mentaal ben ik wel sterk op een IM, maar op fysiek vlak is mijn motor nog niet groot genoeg. En bij een halve of een kwarttriatlon, als ik 2u of 4u volle bak moet gaan, is dat uit mijn comfortzone komen. Daar kan ik echt nog in groeien. Dendermonde wil ik ook wel meedoen, al is dat wel 2-3 weken na een IM. Maar ik geloof erin mits de nodige rust. En afhankelijk van Hamburg, of ik daar een ticket bemachtig voor het WK in oktober, zou ik het EK lange afstand in Almere laten schieten. Als ik niet gekwalificeerd ben voor het WK zou ik wel Almere meedoen. En om het seizoen af te sluiten start ik terug in Cozumel op 20 november.”

Zijn er vanuit Veldeman bv en WCUP bepaalde wedstrijden waar jullie Pamphiel en Bart graag aan zien deelnemen?
Toon Veldeman: “Alles moet ten dienste staan van hun doel. Bij Pamphiel is dat, zoals hij zelf zegt, kwalificatie voor het WK. Het enige dat wij zeggen is dat indien het in hun schema past zouden we graag hebben dat ze in Dendermonde de kwarttriatlon meedoen, simpelweg omdat we het zelf organiseren met 3MD. Voor de rest hebben wij geen specifieke doelstellingen of vereisten. Wij willen vooral voor hunzelf dat zij het hoogste bereiken. Wij zijn niet de sponsors die bepaalde druk opleggen of bepaalde verwachtingen hebben.”