Cédric Vercauteren uit Beveren en Pieter-Jan Criel uit Bazel hebben hun twee passies, ondernemen en voetbal, gecombineerd om een applicatie rond mentale welzijn uit te werken. De applicatie, Header, willen ze tegen het begin van het Europese kampioenschap lanceren. Want dat de druk bij jonge voetballers soms groot kan zijn mag wel duidelijk wezen.

Cédric Vercauteren en Pieter-Jan Criel van Header. Foto: RV.

“Zowel Pieter-Jan als ikzelf zijn echte voetbaldieren”, vertelt Cedric Vercauteren. “Mijn eerste voetbalschoenen trok ik aan bij Verrebroek. Maar al snel werd ik weggeplukt door KSK Beveren. Op 16-jarige leeftijd mocht ik zelfs aantreden naast Axel Witsel bij de nationale jeugdploeg. Maar ik had last van de druk en kreeg soms zelfs paniekaanvallen voor een wedstrijd. Van mentaal welzijn was toen nog geen sprake. Net voor ik ging doorbreken bij KSK Beveren was er een coachwissel. Daarna geraakte ik niet meer tot bij de selectie. En van die mentale krak ben ik nooit meer bekomen. Toen ik 24 jaar was heb ik mijn voetbalschoenen aan de haak gehangen. Misschien had er meer in mijn voetbalcarrière gezeten mocht ik psychologisch beter begeleid zijn geweest.”

Om de jonge voetballers beter te begeleiden lanceren Pieter-Jan en Cédric de mobiele applicatie Header. “De software is en blijft maar een hulpmiddel”, gaat Pieter-Jan verder. “Het belangrijkste zijn de mensen rondom de speler, zoals de ouders en de coaches. De nood is duidelijk want uit studies blijkt dat liefst 35% van de voetballers stress ervaren. Onze applicatie zal bestaan uit een digitale coach die 24/7 beschikbaar is. De gebruikers, die aan avatar kunnen kiezen, zullen dan vragen kunnen stellen. En wie weet wordt hun vraag dan beantwoord door een bekende speler zoals Jan Vertonghen. Die speler zal niet echt antwoorden maar dat zal aan de hand van artificiële intelligentie gebeuren. Daarnaast gaan we ook werken met verschillende bedrijven zoals sportauditbedrijven, maar evenzeer met sportpsychologen zoals Jef Brouwers.”

Met hun app willen ze vooral jongeren tussen 6 en 28 jaar bereiken. Er zal een parent view zijn zodat de ouders of iemand van de club het mentale welzijn mee kunnen opvolgen. De bedoeling is dat er binnen de applicatie ook games zoals een Trivial Pursuit worden geïntegreerd.  “We lanceren onze applicatie in meerdere talen en mikken niet alleen op gebruikers in België maar ook op andere grote voetballanden”, geeft het duo nog mee. “Tegen volgend jaar willen we graag zo’n 50000 gebruikers. Per gebruiker zal de kostprijs €1/maand bedragen. We willen de drempel zo laag mogelijk houden. De elitespelers, die zo’n 5% van de jeugdvoetballers uitmaken, hebben doorgaans een psycholoog ter beschikking. Maar de 95% die daarbuiten vallen kunnen die mentale steun ook goed gebruiken.” Meer informatie kan gevonden worden op www.header-mental-health.com.