Op het Wereldkampioenschap korfbal in Taipei moest het Belgisch team vrede nemen met de strijd voor de bronzen medaille. Met Kris Meeus, als internationaal scheidsrechter, was er toch een landgenoot actief in de finale die gespeeld werd tussen Nederland en het Chinese Taipei. Na zijn terugkeer in ons land vroegen we aan Kris Meeus hoe hij terugkeek op het voorbije wereldkampioenschap.

Scheidsrechter Kris Meeus in actie.
Foto: Marco Spelten (actiefotografie.nl).

“De organisatie van het WK was zeer goed, ik kijk er dan ook met een heel positief gevoel op terug” aldus Kris Meeus. “Het was een mooie hotelkamer en een knappe organisatie van de transfer tussen hotel en sportaccommodatie. Deze laatste huisvestte maar liefst drie sporthallen boven elkaar.”

“Al was er bijwijlen een serieus niveauverschil tussen bepaalde teams, toch was het bij de meeste wedstrijden leuk om te fluiten. Het gegeven dat ik met scheidsrechters uit ander landen en continenten kon fluiten gaf aan dit alles een echte meerwaarde. Het feit dat ik de finale mocht blazen zorgde echt wel voor een super gevoel.”

“Doordat de Belgische nationale ploeg niet in de finale stond, kreeg ik inderdaad de kans om de finale te fluiten. Uiteraard ben ik blij dat ik deze kans heb gekregen. Toch was het een beetje met een dubbel gevoel, aangezien ik de nationale ploeg ook graag in de finale had zien staan. Tijdens dit finale zat de sporthal afgeladen vol, dat gaf een extra fijn gevoel. Al vrij snel hadden de Nederlanders het overwicht, dat zorgde ervoor dat de spanning wat wegviel. Dat neemt niet weg dat de spelers en het publiek er een toch een fantastische wedstrijd van gemaakt hebben.”

Kris Meeus beschikt als scheidsrechter over een indrukwekkend palmares. “Van in 2006 ben ik al actief als scheidsrechter” blikt Kris Meeus terug. “Aanvankelijk floot ik jeugdwedstrijden, maar vrij snel ben ik op een hoger niveau beginnen fluiten. Dat was eerst al assistent, daarna als hoofdscheidsrechter. Sedert een aantal jaar fluiten we in duo, aangezien de functie van assistent-scheidsrechter niet meer bestaat. In 2014 ben ik IKF (International Korfball Federation) scheidsrechter geworden en floot ik ondermeer internationale tornooien in Tsjechië, Portugal, Frankrijk, Turkije en België en nu dus ook in Taipei.”

Korfbal –Wereldkampioenschap korfbal in Taipei