Het triatlonseizoen is achter de rug en dus worden hier en daar belangrijke beslissingen genomen. Zo heeft Gijs Van Ranst uit Grembergen besloten om een punt te zetten achter zijn mooie triatloncarrière.

Gijs Van Ranst won de Ironman van Italië. Copyright: RV

“Over het hoogtepunt uit mijn carrière in het triatlon moet ik niet nadenken. De overall eindzege in de Ironman van Italië steekt met kop en schouders er bovenuit”, zegt Van Ranst. “Mijn eerste kwalificatie voor Hawaii in 2017, mijn overwinning in de Watermolentrialon in Hamme, mijn twee deelnames aan de Ironman van Hawaii, de eindzege van de tweede divisie in de T3-series met 3PT,.. de lijst met fantastische herinneringen is lang. En iedere herinnering is op zichzelf heel bijzonder.” “Het was werkelijk life changing”, legt Gijs Van Ranst uit. “Ik had nooit kunnen denken dat wat startte als een fijne hobby mijn leven zo zou gaan beheersen, op een positieve manier. Ik heb heel wat gepassioneerde mensen leren kennen. Alsook veel goede en slechte herinneringen, waar ik veel uit heb geleerd.”

Gijs Van Ranst in actie tijdens het fietsonderdeel. Copyright: Qwopix – Marijn De Keyzer

Negentien jaar geleden proefde Van Ranst de eerste keer van het triatlongebeuren. “In 2003 deed ik mee aan de studententriatlon in Gent. De trigger om deze coole sport te doen kwam er in 1999 toen Luc Van Lierde voor de tweede maal de Ironman van Hawaii won. Door een chronische blessure en mijn studies lag ik stil tussen 2005 en 2008. Maar na een operatie aan de blessure heb ik in 2009 de draad terug opgepakt. En van toen af werd het ieder jaar iets meer en beter, zo is de bal echt aan het rollen gegaan.”

Op de Watermolentrialon in Hamme was Gijs Van Ranst een graag geziene deelnemer. Copyright: Qwopix – Marijn De Keyzer

“Enkele maanden geleden heb ik twee vingers verbrijzeld en pezen afgescheurd. Nu ben ik net uit mijn gipsverband en zit ik nog enkele maanden met een brace. Dus zwemmen en buiten fietsen zit er nog even niet in. Maar de komende weken ga ik wel proberen lopen. Ik ga blijven sporten maar het zal niets competitiefs zijn. Mijn idee is om op recreatief niveau wat trailruns te proberen en mountainbike tochten. Meer dan 20 uren per week sporten zal het sowieso niet meer worden. Eindelijk ga ik eens een echte gezinsvakantie hebben zonder een schema te moeten volgen. En wie weet ga ik nog iets doen met mijn diploma banketbakker dat ik onlangs in avondschool behaalde”, besluit Gijs Van Ranst.