Vorig jaar trok schermster Jolien Corteyn uit Sint-Niklaas, samen met haar papa en trainer Paul, naar de States om haar beter te kunnen voorbereiden op de grote doelen. Het voorbije weekend kroonde ze zich in het Turkse Antalya tot Europees kampioen sabelschermen U23. Jolien was graag bereid om een reactie te geven aan Sportregio.be.

Jolien Corteyn. Foto: RV.

“Het is de afgelopen dagen al heel chaotisch geweest” vertelt Jolien Corteyn. “Dit EK U23 was alleszins een fantastisch ervaring. De laatste drie jaar had ik mij als doel gesteld om een medaille te winnen. Maar omdat ik mij daar teveel op focuste, lukte mij dat echter niet. Ook deze keer begon ik eigenlijk te krampachtig aan de wedstrijd.”

“In de poule won ik drie van de vijf matchen en mijn eerste uitschakeling won ik nipt, met 15-14. Daarna hebben mijn papa en ikzelf een les genomen om zowel mijn vertrouwen als mijn ritme terug te vinden. Dat is dus gelukt. Mijn matchen erna waren veel beter en dat gaf ook een veel leuker gevoel. Het is duidelijk dat ik een klik heb kunnen maken.”

“Ik stond ook voortdurend in contact met Els Snauwaert, mijn sportpsycholoog. Ze heeft mij tips gegeven en vestigde er steeds mijn aandacht op om te focussen op de juiste zaken. Dat heeft mij alvast geholpen want zowel in de halve finale als in de finale stond ik achter, maar toch wist ik te winnen. Dit geeft een onbeschrijfelijk gevoel, temeer ik dit kan delen met mijn papa. Voorlopig is dit het hoogtepunt uit mijn carrière, maar ik hoop natuurlijk dat dit nog maar het begin is. In 2022 ben ik zevende geworden, in 2023 tiende en nu dus de eerste plaats.”

“In Amerika train ik zo goed als elke dag, daar zijn heel veel sparringpartners en bovendien hangt er een geweldige sfeer. Dat is echt zalig. Ik doe eigenlijk een mix van fysieke trainingen, schermtrainingen, stabiliteit, lopen en dan nog individuele lessen met mijn papa. Een dagje in Amerika ziet er ongeveer zo uit: 8.30u opstaan en rustig ontbijten, 9.30u krachttraining in de fitness, om 12.30u middag eten en wat rusten, om 15.00u les met papa en aansluitend werken voor school. Tussen 19.00u en 21.00u is er schermtraining, daarna volgt dan het avondmaal en is het tijd om te slapen.”

“Deze titel is heel mooi meegenomen, jammer genoeg geeft hij geen ticket voor de eerstkomende Olympische Spelen. Dit komt omdat de selectie al in april is vastgelegd. Het geeft ons wel veel hoop en vertrouwen voor de Olympische Spelen van 2028. Daar gaan we echt volledig voor.”

“Ik vertrek nu direct op zesdaagse stage in Polen. Op 20 juni staat nog het EK voor senioren op de planning. Voorlopig is er dus niet veel tijd om te rusten, maar na dit EK zit het seizoen er op.”

Sabelschermen