Met spijt in het hart moest de 31-jarige Sander Van Eyk in de loop van het voorbije seizoen afscheid nemen van het voetbal. Zijn trainer Kristof Smet wilde hem nog even in de spotlights zetten. Sportregio.be ging daar graag op in.

Sander Van Eyk (KSK Beveren). Foto: RV.

“Ik ben beginnen voetballen op vierjarige leeftijd bij WS Sombeke” blikt Sander Van Eyk terug. “Toen ik tien jaar was ben ik naar VW Hamme gegaan, waar ik heel de jeugdopleiding ook gespeeld heb. Na een half jaar bij de beloften hevelde Jean-Pierre Van de Velde mij over naar de A-kern. Ik had toen een vijftiental goals gemaakt bij de beloften en dat was hem niet ontgaan.”

“Na nieuwjaar heb ik acht wedstrijden gespeeld, tot de wedstrijd op Bornem waar ik uitviel met een discushernia, met een eerste operatie tot gevolg. Het seizoen daarna ben ik teruggekeerd, dat was toen deels als basisspeler en deels invaller.”

“Na dat seizoen ben ik richting Eendracht Aalst vertrokken, waar ik één seizoen in tweede klasse gespeeld heb, voornamelijk als invaller. Nadien ging het richting Dender in derde klasse, waar ik topschutter van de club werd. Daarna was het de beurt aan Londerzeel waar ik vier jaar gespeeld heb. In één van die seizoenen ben ik topschutter van de reeks geworden met 24 doelpunten. Na afloop van dat seizoen ontving ik de zilveren bal, dat was ongetwijfeld één van de hoogtepunten.”

“Vervolgens ging ik in de richting van de kust waar ik één seizoen bij Knokke gespeeld heb. Ik ben nog gestart aan de voorbereiding van het volgende seizoen, maar ben op het einde van die voorbereiding overgestapt naar Overijse. Daar was ik twee jaar aan de slag, maar deze werden jammer genoeg overschaduwd door Covid.”

“Door aanhoudende rugklachten heb ik toen besloten om een jaar te stoppen. Uiteindelijk ben ik herbegonnen bij KSK Beveren in eerste provinciale. Tijdens de voorbereiding vond ik vlot de weg naar doel. Rond oktober werd de rugpijn jammer genoeg te groot om nog te kunnen verder spelen. Uiteindelijk bleek ik een tweede discushernia te hebben. In december 2022 ben ik hieraan dan nogmaals geopereerd. Dit was dan ook meteen het definitieve einde.”

“Of ik in de toekomst nog iets binnen het voetbal ga doen, weet ik nu nog niet. Ik laat alleszins de deur open. Ik ben in het bezit van een aantal diploma’s en indien het nodig moest zijn ben ik graag bereid om mij nog extra bij te scholen. Ondertussen ga ik veel fietsen, je mag gerust stellen dat dit een ware passie is geworden.”

“De coach die gedurende mijn voetballoopbaan het meeste indruk heeft nagelaten op mij is Yves Van Borm. De manier waarop hij een groep kan klaarmaken voor een seizoen heeft absoluut indruk gemaakt op mij. Zo stond ik fysisch nooit zo sterk dan in Knokke, waar Yves toen trainer was. Hij is echt iemand die bezeten is van het spelletje.”

Voetbal – 1ste provinciale (M) – KSK Beveren