Het komend weekend voert de dameshandbalclub van Waasmunster haar 30-jarig bestaan. Op het programma staan heel wat activiteiten zoals op zaterdag een galawedstrijd, de club dag 2.0 en het hespenfestijn. Op zondag organiseert men de laatste les minibal, waar de kleuters aan hun trekken komen.

Een foto uit de beginperiode van DHC Waasmunster. Foto: archief DHC Waasmunster.

Naar aanleiding van dit jubileum werd een uitgebreid fotoarchief samengesteld. Hierin kan men naast een ruime selectie foto’s ook meer info en anekdotes terugvinden over het ontstaan en de groei van de club. Deze kan men bekijken tijdens de tentoonstelling.

Hoe is alles begonnen?

“In de begin jaren ’90 begonnen enkele meisjes, waaronder een aantal zussen en vriendinnen van HKW-spelers, mee te trainen met de Waasmunsterse heren handbalploeg” blikt voorzitter Wim De Grave terug. “Zij noemden zichzelf de HK-Wijfjes en speelden  toen mee in de regionale competitie. Onder impuls van enkele ouders werd in 1993 een afzonderlijke damesclub opgericht, wat destijds een primeur was in Oost-Vlaanderen. Enkele jaren later werd dan gestart met de jeugdwerking. In 2010 promoveerde de eerste ploeg naar de hoogste reeks. Deze ploeg bestond grotendeels uit speelsters die uit de eigen jeugdwerking kwamen. Onze eerste ploeg speelt trouwens nog altijd in eerste nationale.”

Jullie hebben duidelijk oog voor een degelijke jeugdwerking?

“Voor DHC blijft de opleiding van de jeugdspeelsters een belangrijk onderdeel van onze werking” gaat voorzitter Wim De Grave verder. “We vinden ook de band tussen onze jeugdspeelsters en de volwassen speelsters enorm belangrijk. We doen er als club dan ook alles aan om deze band te versterken. Hierbij vormen onze succesvolle nevenactiviteiten een belangrijk onderdeel, zo trekken we jaarlijks op stageweekend naar zee. Sedert vorig jaar organiseren we ook ‘minibal’ op zondagmorgen, waarbij onze kleuters zich een uurtje kunnen uitleven en bewegen dit zowel met als zonder bal.”

Jullie gaan ook buiten de eigen landsgrenzen?

“Dat klopt, zo trekken dit jaar enkele teams naar het Internationaal tornooi ‘Generation Handballe’ dat doorgaat in Viborg (Denemarken). Dit gebeurt onder begeleiding van trainers, volwassen speelsters en enkele ouders.”

Wie meer info wil kan tijdens het feestweekend van 12 en 13 mei terecht in Vrijetijdscentrum ‘De Meermin’ of op de website van de club: www.dhcwaasmunster.com

Handbal – 1ste nationale (V) – DHC Waasmunster