In het triatlon loopt het seizoen op zijn laatste benen. Wij legden ons oor eens te luisteren bij triatlete Katrien Maes uit Zele hoe zij terugblikt op het seizoen en wat ze nog verwacht van de resterende wedstrijden.

Katrien Maes tijdens het lopen op het BK Kwarttriatlon in Kinrooi. Copyright: RV

“Vorige week heb ik in het Franse Saint-Jean-de-Monts een wedstrijd meegedaan. Maar het zwemmen in de zee is serieus tegengevallen”, laat Maes optekenen. “Ik had een zeer slechte start en vocht serieus met de golven. Zodoende kwam ik pas als vijfenveertigste uit het water. Na het fietsen kon ik nog een goed loopnummer afwerken. Die wedstrijd was een goede leerschool met het leren zwemmen in de zee.”

“Over het seizoen heen is het al een leerschool geweest”, gaat Maes verder. “Op korte tijd heb ik heel wat bijgeleerd. In België werd ik zowel op de kwarttriatlon als op de sprinttriatlon vice Belgisch kampioen. Met die twee zilveren medailles ben ik zeer tevreden. Bovendien werden we met onze ploeg, EFC-Joda-ITC, Belgisch kampioen in de ploegentriatlon. Daarnaast won ik ook enkele wedstrijden. Om ervaring op te doen, en om punten te verzamelen voor de ranking, deed ik ook enkele wedstrijden in het Europe Triathlon Union-circuit mee. Spijtig genoeg brak ik eind mei mijn voet en heb ik een viertal weken niet kunnen lopen. Desondanks heb ik dit jaar veel geleerd op het hoogste Europese niveau. Zo heb ik leren wisselen aan hoge snelheid, hard zwemmen en dat echt iedere seconde belangrijk is. Je moet constant alert zijn. En ook al maak je een kleine feit, dat bekoop je steeds in het eindresultaat. Ik moet nog veel leren, maar ik tracht dit zo snel als mogelijk bij te leren.”

Zaterdag trekt Katrien Maes naar Les Lacs de l’Eau d’Heure voor het BK Ironlakes halve afstand. “Ik heb een halve afstandstriatlon nog nooit gedaan. Dus het is eerder om gewoon eens mee te doen. Ik trek naar daar zonder enige verwachting. Er specifiek op getraind heb ik ook niet gedaan. Ik zal het beste van mezelf geven en hopen dat ik het overleef”, besluit Katrien Maes.