Op de Vlaamse kampioenschappen zwemmen heeft DZO vijf medailles meegenomen. Bij de vrouwen kaapten Rena Vekemans en Hanne Van Steen de medailles weg. Maar ook Tibo De Kimpe en Alexander Smet gaven het beste van zichzelf op dit kampioenschap.

Sören Sanders (l.): “Dit is al jaren een echt teamwerk”. Foto: RV.

“Onze twee vrouwen kwamen uit in de reeks van de 15-16 jarigen, ook al was dit een Open Vlaams Kampioenschap waarbij alle nationale toppers aan de start stonden”, legt coach Sören Sanders uit. “Voor onze vier deelnemers werden op nagenoeg alle nummers persoonlijke besttijden gezwommen. We kwamen naar huis met vijf medailles waarvan drie in de categorie van de 15-16 jarigen maar ook twee bij de Open algemene categorie, dus over alle leeftijden heen. En dat is wel knap als je weet dat Rena en Hanne bij de jongste lichting zitten. Rena nam goud in de 800m vrije slag, wat ook een bronze medailles opleverde in de open categorie. Hanne won brons in de 800m vrije slag en 200m vlinderslag, wat ook brons opleverde in de open categorie.”

“Ik maak alle schema’s voor onze zwemmers, maar ik kan niet zelf elke dag aan het zwembad staan. Dus samen met Celien Ceurvelts, Evy Van Oudenhove, Eline Claessens en Sven Vekemans vormen we een team van coaches en trainers. Onze huidige generatie is een groep waar we een vijftal jaren geleden mee begonnen zijn. Stelselmatig hebben we ieder jaar stappen gezet, met vooral het oog op de toekomst. Het is dan ook fijn om te zien dat deze groep in het verleden al mooie resultaten heeft geboekt op de Vlaamse en Belgische jeugdkampioenschappen. Deze generatie groeit door naar het hoogste nationale niveau, en we ambiëren om die lijn verder door te trekken. Alleen zijn er de nodige uitdagingen. Zo is de concurrentie groter aan het worden. Vooral in Wallonië zit er toch heel wat talent aan te komen. Bovendien moeten we opboksen tegen zwemmers die in een topsport-werking zitten. Zij kunnen een veelvoud trainen van wat onze kern doet. Desalniettemin is dit de beste generatie die DZO gehad heeft in de afgelopen 50 jaar. De ambitie is om de komende twee jaren nog stappen te zetten en te zien hoe ver we geraken. Maar laat het duidelijk zijn, dit is al jaren een echt teamwerk”, besluit Sanders.