Over enkele dagen ruilt schermster Jolien Corteyn (21 jaar) haar thuisstad Sint-Niklaas in voor Texas. Zij kijkt alvast uit naar deze geweldige uitdaging en legt de lat enorm hoog. Zij steekt niet onder stoelen of banken dat ze mikt op een Olympische en een Wereldtitel in haar discipline.

Jolien Corteyn in actie. Foto: RV.

“Ik ben een gepassioneerd schermer” klinkt het opgewekt bij Jolien Corteyn. “De schermsport zit absoluut in de familie. Zelf scherm ik van mijn vier jaar, ook mijn zus en neef hebben geschermd. Eerst was mijn opa mijn trainer, daarna mijn papa Paul Corteyn. Het is mijn grote droom om Olympisch kampioen en Wereldkampioen te worden, zo een beetje de Nina Derwael van het schermen.”

“Om mijn droom te realiseren moet ik veel trainen, maar in België zijn bijna geen sabelschermsters. Maar om even te duiden binnen het schermen zijn er drie disciplines, namelijk floret, degen en sabel. Ik ga naar de topsportschool waar ik soms meetrain met de jongens, maar deze zijn jonger dan ik.”

“Inmiddels heeft mijn papa, Paul Corteyn, een job aangeboden gekregen in Texas. Ik heb dan de keuze gemaakt om mee te gaan naar de States. Dit was zeker geen gemakkelijke keuze want ik laat mijn mama, mijn zus en vele vrienden achter. Bovendien moet ik daar bij wijze van spreken van nul beginnen. Maar ik heb er tenslotte niets bij te verliezen, bevalt het mij niet dan keer ik terug. Op 22 januari vertrekken mijn papa en ik. Mijn mama en zus gaan niet mee. Mama heeft haar eigen job als directeur van BS De Vierklaver en mijn zus heeft haar focus op haar studies gelegd.”

“Het is natuurlijk niet zo dat ik België achter mij laat. Ik studeer journalistiek aan de Topsportschool, waar ik tweemaal zo lang over mijn traject doe dan normaal. Normaal is een academiejaar 60 studiepunten, ik neem er elk jaar een 30-tal op. Ik ben nog niet afgestudeerd en wil graag dat diploma behalen. Ik ga dus afstandsonderwijs volgen en de examens zal ik dan afleggen ofwel online ofwel kom ik naar België. Normaliter zijn mijn praktijkvakken achter de rug en gaat het vooral om een aantal andere vakken zoals bijvoorbeeld Frans. Dat zal via zelfstudie moeten gebeuren.”

“Ik kom sowieso een aantal keren terug aangezien ik naar de States ga met een toeristenvisum. Daarnaast zijn er tornooien in Europa, in maart gaat er zelfs een wereldbekertoernooi door in ons land.”

Schermen