Op de full distance Ironlakes-triatlon aan de Lacs de l’Eau d’Heure wist Bram Van der Plas uit Zele zijn favorietenrol waar te maken. Met deze zege sluit hij het triatlonseizoen af.

Bram Van der Plas (LTTD) trotseerde koude en regen en won aan de Lacs de l’Eau d’Heure. Copyright: Qwopix – Marijn De Keyzer

“Er kwam uiteraard enige druk bij mij te leggen doordat ik vorig jaar ook won aan de Lacs de l’Eau d’Heure”, vertelt Van der Plas. “Echter had ik de nodige dosis vertrouwen. En ik had ook al een mooi seizoen achter de rug. Het was wel opletten dat ik geen fouten maakte. Mede door het slechte weer zou ieder foutje genadeloos afgestraft worden. Op mentaal vlak is een wedstrijd van meer dan acht uren niet evident. Niemand zou het je kwalijk nemen, met de koude en de regen, moest je op opgeven.”
Na het zwemmen had Bram Van der Plas een minimale achterstand op de leider. “Ik had de hele dag wel de controle over de wedstrijd. Ik weet van mezelf dat de marathon mijn beste onderdeel is. In het fietsen kon ik al het verschil maken. En in de afsluitende marathon werd mijn voorsprong alleen maar groter. Bovendien kon ik rekenen op de steun van heel wat supporters, familie en clubgenoten. Dat heeft ervoor gezorgd dat ik bleef doorgaan. Niet winnen was gewoonweg geen optie. Het parcours is op mijn maat gemaakt. En mijn voorbereiding was beter dan de concurrentie op dit moment. Dat moet ook wel want ik combineer het triatlon met een voltijdse job als beleidsmedewerker bij het lokaal bestuur van Sint-Martens-Latem. Dit vormt ook meteen de link met mijn huidige club, LTTD, die geworteld is in Sint-Martens-Latem.”

Bram Van der Plas gaat de komende weken de nodige rust nemen. “Na deze rustperiode start ik met mijn voorbereiding op het volgende seizoen. In de wintermaanden zal ik wel deelnemen aan enkele loopwedstrijden zoals onder meer de Donkmeerloop in Berlare op 1 november. Maar dat is meer voor het plezier want de triatlonwedstrijden zijn het enige doel”, besluit de Zeelse triatleet.