Afgelopen zondag werd Katrien Maes in Libramont Belgisch kampioene kwarttriatlon. Na haar nationale titel sprinttriatlon in 2021 is het voor haar de tweede Belgische driekleur.

Katrien Maes (NXTplan – Joda – ITC) met haar medaille en de Belgische driekleur om haar schouders. Foto: Sören Sanders/RV.

“Het was een heel zware wedstrijd qua parcours”, vertelt de Zeelse Katrien Maes. “In het fietsen en lopen kregen we toch wel wat hoogtemeters  voor de voeten. Al was het wel tof en afzien tegelijk. En zeker om dan van in het begin solo te gaan. In de laatste vijf kilometers van het fietsen kreeg ik last van spierkrampen in mijn benen. Daardoor heb ik veel minder hard gepusht en ben ik beginnen stretchen. Om krampen verder te vermijden heb ik de eerste vijf kilometer van het lopen heel conservatief gedaan. In de resterende kilometers kon ik dan wel relatief goed doorlopen. Al was het wel een kwestie van overleven tegen de spierkrampen. Bovendien was het loopparcours zo goed als offroad, wat niet mijn sterkste punt is.”
Nele Dequae (NLT) strandde op 35 seconden gevolgd door Hannelore Willen (3MD – Veldeman – WCUP). “Het gat op mijn achtervolgers was niet zo groot na het fietsen”, vervolgt Maes. “Na het zwemmen was mijn voorsprong ook al een 30 seconden. En dat is ook zo gebleven. Te meer ik in de laatste fietskilometers niet meer echt gefietst heb door de krampen in mijn benen. Initieel was het gat iets groter. In de eerste loopkilometers heb ik ook wat gestrompeld om geen krampen te krijgen. Toch bleek mijn voorsprong genoeg om die driekleur binnen te halen.”

Voor Katrien Maes staan er nu enkele buitenlandse wedstrijden op het programma. “Deze week trek ik naar Tunesië voor een wedstrijd in de Afrika Cup, op 10 juni start ik in Polen en nog eens twee weken later doe ik een wedstrijd in Oostenrijk. Daarna ga ik nog een GP 2e divisie doen in Metz.”