Het afgelopen seizoen wist de club van coach Sven Christiaens heel wat prijzen en medailles in de wacht te slepen. Echter blijft het uitblijven van een nieuwe locatie de club parten spelen.

Judoclub Jitsu-kwai Hamme. Foto: RV.

Dag Sven, hoe blik je als coach van Judoclub Jitsu-kwai Hamme terug op het afgelopen seizoen?
Sven Christiaens: “We hebben onze beste seizoen ooit achter de rug. Onze herenploeg in eerste afdeling werd kampioen, in de tweede afdeling werden we vice-kampioen en in de derde afdeling werden we ook kampioen. We haalden acht medailles op het Belgisch kampioenschap waarvan vier Belgische kampioenen. Onze masters 30 plus behaalden op het WK in Krakau een tweede, twee derde plaatsen en een vijfde plaats. Er kwamen ook weer een aantal nieuwe zwarte gordels bij. En de club is gegroeid naar het hoogste ledenaantal ooit, met meer dan 250 actieve judoka’s. Onze judoka’s hebben dit seizoen meer dan 1500 individuele wedstrijden gevochten in België en het buitenland. Daarnaast hebben we ook enkele leden die bij Judo Vlaanderen in de selectie zitten. Noah Christiaens werd vijfde op de Europacup van Bremen en derde in Polen. Zodoende is hij gekwalificeerd voor het EK U21. Vorig jaar hadden we met Muslim Adashev iemand die naar het EK mocht.”
“Het enige wat ons verder stopt om te groeien is het aanslepende probleem van een nieuwe locatie. We zijn bij de grootste judoclubs in België met de beste resultaten en bij de grootste sportclubs in Hamme. Maar toch worden we grotendeels in de kou gelaten.”

Is er nog groeimarge mogelijk als je de resultaten van het afgelopen seizoen bekijkt?
Sven Christiaens: “Er komen nog heel wat talenten aan. We zitten dus in ieder geval nog niet aan onze top. Echter zou een grotere locatie ervoor zorgen dat we nog meer kunnen groeien. Het is vooral de gemeente die daar het grootste aandeel in heeft. We wachten dus feitelijk op hen, maar spijtig genoeg komt er maar weinig schot in de zaak. Als je ziet wat andere clubs krijgen in Hamme is het echt niet eerlijk verdeeld. Eén ding is zeker en dat is dat ze onze huidige locatie aan sporthal De Veerman gaan afbreken maar ze gaan dat niet doen vooraleer we iets nieuw hebben. Een voorwaarde voor ons is wel dat we een eigen kantine willen aangezien dit een serieuze bron van inkomsten is. Zowel de voetbal, atletiek als rugby hebben terreinen die door de gemeente worden onderhouden, en dan elk ook nog een eigen kantine hebben die ze zelf mogen uitbaten. We verdienen een groot complex met nog extra mogelijkheden om ook de ouders te kunnen laten sporten terwijl de kinderen trainen. Hoe meer mensen er aan sport kunnen doen hoe beter.”