In de Ironman (IM) van Cozumel heeft Pamphiel Pareyn een dertiende plaats behaald. In warme en vochtige omstandigheden kreeg Pareyn het moeilijk in het loopgedeelte en bovendien werd het zwemmen geannuleerd.

Pamphiel Pareyn (3MD – WCUP – Veldeman).
Foto: www.qwopix.be – Marijn De Keyzer.

“Ik blik terug met een beetje gemengde gevoelens”, doet Pamphiel Pareyn zijn verhaal. “Persoonlijk mag en moet ik tevreden zijn met mijn dertiende plaats. Omstandigheden zoals het annuleren van het zwemmen heb je spijtig genoeg niet in de hand. Bijgevolg kan je niet anders dan je aanpassen. Naar mijn gevoel en nummers heb ik de beste 180km gefietst, en mijn marathon was ook de snelste ooit in een Ironman. Dat is toch wel mooi in zo’n warme en vochtige omstandigheden. In het lopen moest ik na 32km het tempo laten zakken. Nochtans waren mijn eerste 21km super qua gevoel en tijd. De reden voor die terugval weet ik nog steeds niet. Het was zeker niet dat ik te snel ben gegaan of verhit was. Anders had ik 2u50 gelopen, terwijl ik nu 2u53 had. In een normale triatlon met zwemmen erbij had ik tussen plaats zes en acht uitgekomen, wat natuurlijk een heel ander beeld geeft dan mijn dertiende plaats.”
“Mijn seizoen zit er nu op”, gaat Pareyn verder. “Het is met gemengde gevoelens dat ik terugblik op mijn eerste profseizoen. Vorig jaar kon ik vier goede IM’s doen, maar dit jaar was er altijd wel iets wat wel jammer is. In april, toen ik normaal naar Texas ging gaan, draaide het niet zoals we wilden waardoor we besloten om niet te gaan. Begin juni werd ik een week voor de IM van Hamburg ziek. Tijdens het EK in Almere, begin september, had ik een ongeziene offday. En nu in Cozumel was alles perfect en was ik sterker op alle vlakken. Maar het annuleren van het zwemmen maakte de wedstrijd helemaal anders.”

Pamphiel Pareyn had zijn eerste seizoen als prof vermoedelijk anders verwacht. “Het is natuurlijk nog wel wat aanpassen van amateur naar prof. Je wil immers als het ware elke dag 5u lang sporten. Maar op lichamelijk vlak is dit nog niet vol te houden. Rustig en gestaag opbouwen is de boodschap, anders krijg je te kampen met blessures. Eén van de punten die ik meeneem naar volgend seizoen is dat ik mij veel meer ga richten op het fietsen. Van twaalf à dertien uren per week naar vijftien à zestien uren. En ook de intensiteit ga ik verhogen. Daarnaast ga ik mijn loopvolume per week verhogen. Nu is het tijd voor een paar weken rust en vervolgens terug rustig opbouwen naar 2024”, besluit Pareyn.