Bij KSK Beveren heeft de 33-jarige Sidy Ceesay beslist om een punt achter zijn actieve voetbalcarrière te zetten. We overliepen met hem zijn indrukwekkend parcours.

Sidy Ceesay (KSK Beveren). Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

“Toen ik vijf jaar was ben ik beginnen voetballen bij Sint-Anneke Sport, dat later gefusioneerd is met Sparta Zwijndrecht” blikt Sidy Ceesay terug in de tijd. “Toen ik veertien was is KSK Beveren komen aankloppen en toen ik zestien was mocht ik meetrainen met de A-kern. Toen ik een contract kreeg zat ik officieel bij de grote jongens. Ik denk hierbij aan Sandy Martens, Bart Deelkens, Ibou Sawanneh, Davy Theunis, Kristof Lardenoit en nog tal van andere A-kernspelers.”

“Op mijn negentiende heb ik voor een jaar de overstap gemaakt naar FC Oosterzonen, dat later is opgegaan in Lierse Kempenzonen. Daarna volgde KSV Temse, waar ik een zestal heel mooie jaren heb beleefd. Mijn volgende club was dan het Nederlandse HSV Hoek, waar ik twee jaar actief was. Ook daar heb ik een prachtige tijd beleefd, ondermeer met de promotie en waar ik samen met Rik Impens, topschutter was. Vandaar is het dan naar Avanti Stekene gegaan, waar ik één seizoen heb gespeeld.”

“Ik ben dan terug gekeerd naar het prachtige KSK Beveren, waar ik drie seizoenen heb gevoetbald. Dit alles gebeurde onder leiding van supporters als Robin Beck, Jess Van Vooren, Olivier Chovaux en nog zovele andere. Het is daar waar het allemaal is begonnen en waar ik in schoonheid kan eindigen.”

Sidy Ceesay (KSK Beveren). Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

“In de loop der jaren heb ik wel een aantal trainers gehad die ik zeker niet zal vergeten. Ik denk hierbij aan Alex Czerniatynski, David Penneman en Bart Selleslaghs. Diegene die het meest indruk op mij heeft nagelaten is wijlen Colin Andrews, zowel als coach dan als vriend. Colin was een prachtige man, hij heeft veel betekend voor mij, zeker toen ik in een donkere periode zat.”

“Ook van Bart Struyf heb ik veel kunnen leren of zoals hij het zelf zou zeggen ‘het ABC van het voetbal’. Jannes Tant, met Wesley De Smet als T2 bij HSV Hoek was eveneens een formidabel duo. Ook naast het veld waren ze heel begripvol en heel eerlijk. Het was voetballend over de grond, met een tint van Belgisch voetbal ertussen en dat alles met een mix van Hollandse en Belgische spelers. De club wou kampioen spelen, maar het wilde niet echt lukken. Op een bepaald moment zei Jannes, na een moeilijke heenronde, ‘nog vijftien finales en we spelen de eindronde en gaan over’. Het werd 14 op 14, speelden de eindronde en was ons doel bereikt.”

“Op het eind bij KSK Beveren hadden we met Kristof Smet een super coach, waar ik naast het veld een goede band mee heb. Hij snapt het spelletje heel goed, volgens mij kan hij KSK Beveren naar het nationaal voetbal brengen.”

“De coach die mij op jonge leeftijd veel heeft bijgeleerd was Johan Boskamp. Zijn manier van denken en handelen, zijn trainingen daar heb ik geen woorden voor. Ik kan enkel zeggen ‘wow’ en bedankt dat ik dat heb mogen meemaken.”

“Ik heb veel mooie herinneringen aan het voetbal. De mooiste is echter mijn eerste goal, op zestienjarige leeftijd, die ik voor KSK Beveren scoorde in de wedstrijd tegen Tubeke en dat voor een vol Freethielstadion. Dat gebeurde bovendien met mijn familie, mijn vrienden, mijn leerkrachten en medeleerlingen van het KA Beveren in de tribune. Dat gevoel was onbeschrijfelijk.”
“Ik blijf niet actief in het voetbal, maar ik sluit niets uit naar de toekomst toe. Ik zie wel wat op mij afkomt.”

Voetbal – 1ste provinciale (M) – KSK Beveren