In een korte mededeling kondigde scheidsrechter Arno Cornelis zijn afscheid aan als actieve scheidsrechter. “Na 12 jaar hang ik mijn fluitje aan de haak” klonk het. “Ik heb heel mooie momenten mogen beleven en ben hier heel dankbaar voor. Wat is uitgegroeid tot een hobby werd een passie maar het avontuur stopt zoals andere avonturen ergens.” Sportregio.be legde Arno Cornelis enkele vragen voor waarin we even terugblikten, maar ook polste naar zijn toekomstplannen.

Arno Cornelis stopt als scheidsrechter. Foto: Qwopix – Marijn De Keyzer.

1) Hoe is het allemaal begonnen, want je was er vroeg bij?
“Ik speelde zelf eerst veldvoetbal, maar dat bleek niet echt voor mij weggelegd. Mijn vader was scheidsrechter en toen ik een aantal keren mee naar zijn wedstrijden ging kijken had ik hier toch wel de nodige interesse voor. Ik besloot dan te stoppen met het veldvoetbal en mijn cursus voor de arbitrage te volgen. Niet veel later floot ik mijn eerste wedstrijd bij de U13 op het veld van Beervelde.”

2) Het feit dat je stopt zal velen verbazen omdat je vorig jaar nog voor promotie naar hogere afdelingen ging. Wat is er gebeurd of wat is de basis voor je beslissing?
“Ik zat vorig jaar inderdaad in het Top-Bcore programma van de arbitrage.
Daardoor heb ik ervaring mogen opdoen in het profvoetbal. In dit programma is er ook een heel schema opgelegd voor ons als scheidsrechters. (trainingen doorsturen, wedstrijdanalyses opmaken, wedstrijdvoorbereidingen opmaken.) Dit allemaal in combinatie met een gezin en job is niet altijd evident. Hierdoor heb ik op een bepaald moment keuzes moeten maken tussen deze uitgegroeide hobby of anderzijds er te zijn voor je gezin wanneer deze je nodig hebben. Dan was mijn keuze toch wel vrij snel gemaakt en heb ik gekozen voor mijn gezin en te stoppen met de arbitrage.”

3) Wie was je grote voorbeeld als scheidsrechter en waarom?
Tussen alle grote scheidsrechters ga ik hier dan toch Desire Cornelis op antwoorden. Het is door mijn vader dat ik de microbe heb doorgekregen.
Ook was hij de persoon die mij in mijn begin jaren regelmatig moest wegbrengen naar wedstrijden. Na deze wedstrijden hadden we dan ook genoeg tijd in de auto om mijn wedstrijden te bespreken en probeerde hij me met de nodige tips meer bij te brengen.”

4) Je bent ook een begenadigd dartspeler. Is dat je nieuwe uitdaging?
Darts is al een paar jaar een hobby van mij. Natuurlijk nu de ‘dartshype’ uitgebroken is wordt dit een populair spelletje. Voorlopig zal dit een hobby blijven en ben ik nog niet van plan om de professionele tour te bewandelen. Hierin is uitstel natuurlijk geen afstel maar dat zijn plannen voor later.”

“Voor de verdere toekomst blijf ik actief in de arbitragewereld als ‘observer’.
Hierin zal ik scheidsrechters hun wedstrijden gaan bekijken en hen hierop quoteren.”

Voetbal – Darts