Zaterdag wonnen de dames van Bosdam A met 5-2 van KRC Genk C, een zege die ze opdroegen aan de afscheidnemende Yana Van Peteghem. Na heel wat blessureleed heeft zij, niettegenstaande haar nog jonge leeftijd, besloten afscheid te nemen van het actieve voetbal. Voor ons een reden om met haar even terug te blikken op haar voetbalcarrière.

De dames van Bosdam Beveren. Foto: RV.

“Het was zeker en vast een zeer moeilijke beslissing” geeft Yana Van Peteghem grif toe. “Mijn leven bestaat vooral uit voetbal, dit is dan ook mijn grootste liefde. Meerdere blessures zoals kruisband, een verplaatste breuk, enkelproblemen en nu de laatste keer een gescheurde buitenste band aan mijn knie liggen aan de basis van mijn beslissing om er een punt achter te zetten. Het was teveel. Ik ben verpleegkundige en op het werk moet ik uiteraard fysiek paraat zijn.”

“Alles is begonnen op mijn zes jaar en ik heb qua sport nooit iets anders gewild dan voetballen. Ik heb eerst bij de jongens van Avanti Stekene gespeeld, waarna het naar de provinciale reeksen ging met Sint-Gillis-Waas. Daarna heb ik dan de overstap gemaakt naar het nationaal voetbal met een kort verblijf bij de Sinaai Girls en Melsele. Vervolgens ben ik bij Bosdam Beveren begonnen, waar we van tweede provinciale zijn gegroeid naar tweede nationale.”

Yana Van Peteghem (Bosdam Beveren) in actie. Foto: RV.

“Ik voetbal bij Bosdam sinds 2015. Het is een fantastische ploeg waarbij ik veel mooie momenten heb beleefd. Ik heb daar bij benadering een 200-tal wedstrijden gespeeld. De mooiste momenten die ik mij altijd zal blijven herinneren zijn de promotie naar tweede nationale en onze overwinning voor de Beker van Oost-Vlaanderen, waar we geschiedenis hebben geschreven voor de club. Dit laatste was onder trainer Guan De Smet, dat is iemand waar ik veel van heb geleerd en mooie ervaringen mee heb kunnen maken. Maar hetgeen mij het meest zal bijblijven zijn toch wel de vriendschappen die ik heb gemaakt op Bosdam.”

“Het is zeker geen afscheid van het voetbal op zich. Ik blijf actief bij de club waar ik zal toetreden tot de staff van de dames A. Ik wil toch ook graag vernoemen dat ik veel te danken heb aan mijn mama, een dikke dank u wel daarvoor. Zij heeft mij steeds, in functie van het voetbal, overal naartoe gebracht. Zij was tot nu toe ook steeds mijn grootste supporter.”

Voetbal – Vrouwen Interprov. B (V) – Bosdam Beveren – dames