Na ruim 33 jaar met basketbal te zijn bezig geweest zet Roel Eyckerman een punt achter zijn basketbalactiviteiten. Hij wil tijd vrij maken voor andere zaken, zo wil hij meer tijd doorbrengen met zijn gezin.

Roel Eyckerman (BBC Eksaarde). Foto: www.qwopix.be – Marijn De Keyzer.

“Ik ben beginnen basketten op mijn elfde jaar bij Bavo Moerzeke” gaat Roel Eyckerman terug in de tijd. “Ik ben daar actief gebleven tot mijn zeventiende, tot onze toch wel getalenteerde jeugdploeg uit elkaar viel.”

“Ik ben dan gelukkig opgevangen in Zele en heb daar gedurende twee jaar bij de jeugd gespeeld. Ik heb daar ook mogen proeven van het seniorenbasket. Daarna kwam vanuit Hamme de vraag om een nieuwe seniorenploeg op te richten. We zijn hiermee trouwens in ons eerste jaar kampioen gespeeld. Ik heb daar als speler nog een titel gepakt, twee promotie, maar ook twee degradaties meegemaakt.”

“Noodgedwongen moest ik op mijn 31’ste aan de slag als speler/coach. Kort na nieuwjaar heb ik dan een tweede kruisbandblessure opgelopen, waarna ik besloten heb om nog enkel te coachen en niet langer meer te spelen. Dit op enkele gastoptredens bij BC Lede na.”

“Sedert mijn terugkeer naar Hamme heb ik ook steeds met veel enthousiasme een jeugdploeg gecoacht. Ik heb trouwens later nog met enkele van hen kunnen samen spelen, dat was uiteindelijk wel waarnaar we elke training opnieuw hebben naar toe gewerkt. Wat mij ook zal bijblijven is de eerste titel die ik als coach behaalde met de U16, we legden niet alleen een vlekkeloos parcours af, maar scoorden dat seizoen ook meer dan 100 punten per wedstrijd. Tijdens mijn eerste twee volwaardige seizoenen als coach van de eerste ploeg zijn we er telkens ingeslaagd om kampioen te spelen en te promoveren van vierde naar tweede provinciale.”

“Hierna ben ik naar BC Lede getrokken en ook hier was het met wisselend succes. In die vier jaar degradeerden we, maar wisten we ook terug te promoveren. Ook het damesteam heb ik daar onder mijn vleugels gehad. De miraculeuze redding in mijn laatste jaar bij BC Lede zal ik ook nooit vergeten. Toen BBC Hamme terug kwam aankloppen heb ik samen met enkele anciens beslist om terug te keren en de uitdaging om promotie naar tweede af te dwingen aangenomen. In het eerste jaar lukte dat niet, maar mits de nodige versterkingen zijn we er dan in ons tweede jaar wel ingeslaagd.”

“Vier jaar bij eenzelfde ploeg is lang en heb ik op dat moment dan de overstap naar BBC Eksaarde gemaakt. Hier kwam ik echt in een familiale omgeving terecht. Elke wedstrijd zaten de tribunes vol en tijdens topwedstrijden was er zelfs plaats tekort. Deze club kan een voorbeeld zijn voor velen, hoe ze geleid wordt, hoe men de jeugdspelers begeleidt en hoe iedereen leeft, helpt en samenwerkt om BBC Eksaarde te laten bestaan.”

“Niettegenstaande enkele mooie aanbiedingen is het na twee jaar tijd om het ‘bord aan de haak’ te hangen. Het is tijd om niet steeds avonden te moeten blokkeren in je agenda. Het is tijd om dingen te gaan doen waar ik op dat moment zin in heb.”

“Op sportief vlak ga ik mountainbiken, padellen en regelmatig eens op de loopband staan. Ik heb ook nog een gezin dat graag sport en waar ik nu tijd voor ga hebben om hen bezig te zien. Ik ga niet langer moeten zeggen dat papa naar de training of naar de match moet.”

“Als ik nu zo terugblik op de mooiste herinneringen dan zijn de titels, zowel als speler dan als coach ongetwijfeld sportieve hoogtepunten. Maar op datzelfde niveau horen ook het mogen samenwerken en nieuwe mensen leren kennen. Ook nieuwe vrienden maken hoort thuis in dat rijtje. Nu nog hoor ik regelmatig spelers, bestuursleden of supporters van elke club waar ik actief was. Ik sluit mijn basketbalcarrière tevreden af en kijk al uit naar alle andere dingen die nog op mijn pad zullen komen.”

Basketbal – 2de provinciale (M) – BBC Eksaarde