Een boegbeeld in het Wase damesvolleybal is ongetwijfeld Debbie De Gendt. Na heel wat jaren als volleybalster en als jeugdcoach heeft Debbie besloten om een stap terug te zetten.

Debbie De Gendt (Volley Team Temse jeugd). Foto: Kristof Straetman.

“Ik ben op mijn twaalf jaar begonnen met volleybal” klinkt het bij Debbie De Gendt. “Dat was bij VC Temse, die toen in de sporthal van Tielrode speelden. Al vrij snel speelde ik bij de scholieren, waarbij meisjes speelden die drie jaar ouder waren dan mezelf. Tijdens mijn jeugdopleiding had ik Walter Vereeck en Olga Kockelbergh als trainers, dat waren zeer bekwame jeugdtrainers. Daarna kwam dan topjeugdtrainer Rik Luyten, van wie ik alle volleybalskills heb mogen leren op topniveau. Hij zag dat verdediging en receptie mijn talent was. Jammer genoeg werd ik niet groter dan 1.70m. Bij Jean-Pierre de Meirschman werd ik hoekaanvalster, van hem heb ik vooral het mentale aspect van het volleybal geleerd.”

“Toen ik achttien jaar kwam de ‘libero’ tot leven in het volleybal. Jan Rombaut, die toen trainer was van Liga A Bell’s Temse, is mij toen uit de jeugd komen plukken om libero te worden bij de eerste ploeg. Ik heb ettelijke jaren in de eerste ploeg gespeeld, dit tot Bell’s Temse failliet is gegaan.”

“Mijn mooiste herinnering is toen we met Temse, in eerste nationale, kampioen zijn gespeeld. Dit waren misschien niet de allerbeste speelsters, maar het was wel een ploeg die voor elkaar door het vuur gingen en vocht voor elkaar. Dit was onder leiding van trainer Ivo De Mulder en hulptrainer Sven De Mayer, deze laatste was vooral mijn mental coach.”

“Daarna heb ik dan twee kinderen gekregen, Lander en Fee De Ryck en heb ik vijf jaar niet gevolleybald. Ik ben dan opnieuw begonnen bij Lokeren, waar ik tien jaar bij gespeeld heb. Ik heb dus alles samen 20 jaar bij Temse gevolleybald en 20 jaar gefungeerd als jeugdcoach.”

“Toen Fee vijf jaar was is zij ook beginnen volleyballen en ben ik steeds haar coach geweest, tot nu ze als 13-jarige bij de U17 heeft gespeeld. Haar positie is trouwens ook libero. We hebben ons uit de club moeten laten uitschrijven omdat zij geselecteerd is om naar de topsportschool in Vilvoorde te gaan. Zij heeft trouwens al twee jaar op internaat gezeten in de Leuvense topsportschool. Van de twintig die daar nu in het tweede jaar in Leuven zitten mogen er maar zes door naar Vilvoorde. Zij speelt volgend seizoen met de ploeg van de topsportschool in derde nationale dames. Als ouder van een topsporter vergt dit toch ook wel best veel tijd en opoffering. Ik gun haar zeker de kansen die ze krijgt, maar dei ze voornamelijk zelf heel graag wil. Dit is voor mij het allerbelangrijkste. Ze traint trouwens ook al meer me de Young Yellow Tigers U17, terwijl haar eigen lichting nog moet worden opgestart. We bezien het stap voor stap en zien wel wat de toekomst brengen zal. We zijn zeer dankbaar voor de geboden kansen.”

“Ik voelde zelf ook dat de cirkel rond was en ik als coach een stap achteruit moest zetten omwille van haar. Uiteraard verdient ook haar broer de nodige aandacht. Samen met hem speel ik nu in tennisclub TC Temse, dat zorgt op die manier ook voor qualitytime met hem. Dit is ook heel belangrijk, ik doe dit alles als alleenstaande mama.

Volleybal  – Volley Team Temse jeugd